Arabica vs. Robusta – základné rozdiely

 

 

Obidva druhy káv sa líšia od seba spôsobom pestovania, tvarom zŕn, obsahom kofeínu a následne chuti. Na prvý pohľad by sa mohli zdať rovnaké. Nenechajte sa zmiasť - základný rozdiel môžete rozoznať už pri tvare kávového zrna. Zrno Arabicy je na rozdiel od Robusty zvyčajne plochšie, podlhovasté a v strede má ryhu podobnú tvaru písmena S.

 

Zdroj: Greenbeanroasters.com

 

Milovníci kávy sa však jednoznačne prikláňajú ku chuťovo rozmanitej Arabice. Až 70% produkcie kávy je vyrábanej práve z kríkov Arabicy.

 

Arabica a Robusta obsahujú rozdielne množstvá jednotlivých minerálov či chemických prvkov. Robusta obsahuje takmer dvojnásobne vyšší podiel kofeínu. Je ideálnou voľbou pre tých, ktorí potrebujú ráno silnú šálku kávy pre naštartovanie dňa.

 

Káva Arabica

  • vyniká prirodzene sladšou a kyslejšou chuťou
  • ponúka viac rozmanitých chutí – od čokoládovej až po korenisté
  • obsahuje približne 2x viac cukru a 2x menej kofeínu, vďaka čomu má príjemnejšiu chuť pre väčšinu ľudí
  • obsahuje 60% viac lipidov
  • je náročnejšia na pestovanie, potrebuje miernejšiu klímu

 

Káva Robusta

  • má výraznejšiu a horkejšiu chuť
  • má vyšší obsah kofeínu a antioxidantov
  • menej náročná na pestovanie

 

Aké faktory vplývajú na chuť kávy?

 

Prečo kávy chutia rôzne (kyslejšie, horkejšie) a nie každá 100% Arabica vyniká kvalitou? Výborná kvalitná káva je dokonalou súhrou všetkých faktorov. Začína to už pri samotnej pôde a podnebí. Takisto je veľmi podstatný zber a spracovanie kávy. Keď je káva spracovaná nasleduje praženie. Jeden z najdôležitejších faktorov je práve čerstvosť praženia. Počas praženia sa z kávy odparuje vlhkosť, cukry sa začínajú karamelizovať. Preto zrnká kávy hnednú.

 

Spinka radí, pre ktorú kávu sa rozhodnúť

 

Každý milovník kávy si vyberie to, čo mu najviac vyhovuje. Na začiatku sa určite oplatí experimentovať a prísť na svoje. Vyskúšať môžete napríklad obidva druhy káv – chuťovo rozmanitú Arabicu aj výraznejšiu Robustu, alebo si zvoliť jednu cestu.

 

Pred výberom si všímajte etiketu alebo popis pri samotnej káve – podľa toho či vám vyhovuje viac lahodnejšia sladká chuť, alebo intenzívnejšia horkejšia a silnejšia.

 

 

 

 

Vyskúšať môžete aj značky káv ako napríklad káva Lavazza či Popradská káva.

Ak nepatríte k fanúšikom zrnkovej kávy, v našej ponuke nájdete iné typy káv – mletú a instatnú kávu.

 

skladom
13.33 bez DPH
v balení
skladom
5.83 bez DPH
v balení